Mājsaimniecības “Kozakas” brīvdabas kafejnīca

Calendar icon
Darba laiks: 17. augusts: 11.00 - 19.00

Kafejnīcas devīze – Pasaules garšas Latvijas laukos. Šī nav vieta, kurā ikdienā dzīvo, šī ir vieta brīvībai, radošumam. Vieta laukos, kurā tiekas draugi, kurā dzīve svin svētkus, vieta kur smelties enerģiju un atpūtināt prātu.

Ēdienkarte

Zupas

“Īstā soļanka” ar 9 gaļas produktiem, nierītēm un brieža gaļu, vārīta uz ugunskura - 5,00 EUR

Soļankas gatavošanā izmantoti labumi no visas pasaules: melnās un zaļās olīvas, kas augušas Vidusjūras krastos, Vīnes desiņas, Tālo Austrumu citroni, kaperi. Tā ir pikanta, ar

ekstraktvielām bagāta gaļas buljonā vārīta zupa, kuras obligāta sastāvdaļa ir skābēti gurķi. Soļanka ir viens no tiem ēdieniem, kas paver plašas improvizācijas iespējas. Bagāts to vāra, kā grib, nabags – kā var, un paredzēt, kuram soļanka iznāks garšīgāka, iepriekš nav iespējams. Šai zupai jābūt ļoti biezai, lai karote tajā stāvētu vertikāli!

“Sveiciens no Spānijas” – aukstā tomātu zupa “Gaspačo” – 4 EUR

Gaspačo zupas dzimtene ir Spānijas dienvidos esošā Andalūzija. Tur cilvēki, kas strādāja vīna vai citrusaugļu dārzos, olīvu audzēs, vai labības laukos, pusdienu pauzēs ēda zupu, ko pagatavoja no ūdenī izmērcētas maizes, kurai pievienoja eļļu, ķiplokus, sāli, un dārzeņiem, kādi nu tobrīd bija pieejami. Bieži vien visas sastāvdaļas uzreiz saberza ar stampu vienā lielā bļodā, no kuras pēc tam arī katrs strādnieks ar savu karoti ēda. Tā šī zupa vienlaikus bija gan ēdiens, gan dzēriens. Šīs zupas galvenā sastāvdaļa ir tomāti. Tomātos ir daudz folijskābes un A un C vitamīni, kā arī vesela rinda antioksidani, Alfalipoīdās skābes pārveido glikozi enerģijā, kā arī palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, un saglabāt asinsvadu elastīgumu. Palīdz uzlabot atmiņu, spēju koncentrēties. Bet vitamīni C un A stiprina imunitāti un uzlabo vispārējo pašsajūtas.Tomāts palīdz uzlabot ne tikai fizisko cilvēka veselību, bet arī psihisko. Milzīga serotonīna un timiāna deva, kas ir nekas cits kā laimes hormoni, palīdzēs tikt galā ar depresiju un uzlabot garastāvokli.

Salāti

“Itālijas garša” – Tomāti ar mocarellu un pašu gatavotu svaigu bazilika pesto. – 5 EUR

Itālijas ēdienu galvenā sastāvdaļa ir laba, augstvērtīga olīveļļa. Olīveļļa ir viens no produktiem, kurā ir milzu daudzums polifenolu, kas nozīmē antioksidantus. Ar olīveļļu bagātinātas maltītes rosina arī aterosklerozes mazināšanos. Olīveļļa mazina asinsspiedienu, tai piemīt antitrombotiskas īpašības, un ir pierādīta arī olīveļļas pozitīvā loma Alcheimera slimības, Pārkinsona slimības, demences un depresijas riska mazināšanā un kognitīvo spēju uzlabošanā. Olīveļļas lietošana sekmē vielmaiņu un palīdz mazināt insulīna rezistenci, kas ir saistīta ar 2. tipa cukura diabēta veidošanos, tā darbojas kā metabolā sindroma profilakse. Olīveļļas pretiekaisuma īpašības samazina atsevišķu ļaundabīgu audzēju un podagras risku.

Otrais ēdiens

Cūkgaļas šašliks (mcvadi) Gruzīnu gaumē ar piedevām – 8,00 EUR

Gruzijas šaslikiem ir milzīga recepšu dažādība, bet kā galvenā sastāvdaļa vienmēr būs daudz sīpoli. Mūsdienās šašliks Gruzijā tiek marinēts gan tikai garšvielās, gan vīnā, gan sinepēs un medū, gan dažādās citās sastāvdaļās. Gruzijā šasliku gatavošana un cepšana ir vīriešu pārziņā.

"Chanterelle" – plāno pankūku sainīši ar gaileņu pildījumu. – 6 EUR

Gailene ir viena no populārākajām sēnēm pasaulē, un tā ir atrodama tikai brīvā dabā. Vēsturiski normandieši uzskatīja, ka gailenes veicina iekāri, tādēļ šīs sēnes bijušas neatņemama līgavaiņa kāzu maltītes sastāvdaļa. Taču uzturā tās ieteicams lietot visiem, jo gailenes ir vienas no vitamīniem bagātākajām sēnēm un stiprina imūnsistēmu. A vitamīna koncentrācija gailenēs ir tikpat augsta kā burkānos, tās uzlabo ādas veselību, stiprina kaulus un imūnsistēmu. Savukārt C vitamīna koncentrācija gailenēs ir tikai nedaudz mazāka kā citrusaugļos, upenēs un ķiplokos. Gailenes satur daudz cinka un vara, kas nepieciešami asinsrades procesu nodrošināšanai organismā. Tāpat to sastāvā esošās minerālvielas labvēlīgi ietekmē plaušu un smadzeņu darbību, stiprina sirdi un redzi, kā arī uzlabo ādas stāvokli. Mūsdienās gailenes izmanto ne tikai pārtikā. Piemēram, Nigērijā no tām ražo arī sejas un ķermeņa kopšanas kosmētiku. Gaileņu uzlējums esot efektīvs līdzeklis angīnas un dažādu augoņu ārstēšanai.

“Sveiciens no Francijas” - Kuskuss ar jūras veltēm un dārzeņiem. – 9 EUR

Kuskusa dzimtene Ziemeļāfrika, kur to bieži gatavo arī kā saldo ēdienu. Francijā pazīstams kopš 16. gadsimta, bet 20. gadsimta sākumā tas tika ieviests franču ikdienas virtuvē. Veselīgs produkts, turklāt bagātīgs šķiedrvielu un B vitamīna avots.

Saldais

Latviskais deserts – rupjmaizes kārtojums ar upeņu balzāmu

Dzērieni

Pašu audzētu piparmētru tēja
Kafija
Ūdens

Aktivitātes

Garage Sale, jeb Andele Mandele.

Iespēja iegādāties vietējo mājražotāju produkciju.